symfys-fundus

Hos barnmorskan vägrade Atlas först låta oss höra hans hjärtljud. I 30 minuter höll barnmorskan på med dopplern innan han ville ligga still och vi tillslut hörde de små pluttiga hjärtslagen. 153 slag i minuten. Järnvärdet är på väg upp (117, förra gången var det 104) och blodtrycket var 120/70.

Jag fick även en tid för ultraljud. Ultraljudet ska göras vecka 28 och görs på diabetiker för att se att bebisen väger och är så lång som den ska. Då kanske Atlas kan visa om han kanske är en Elvie :)



Sen mätte man mitt symfys- fundusmått. Barnmorskan mäter utsidan av magen med måttband från blygdbenet (symfys) till livmoderns överkant (fundus). Värdet ritas sedan in i ett så kallat gravidogram i min journal så att man kan följa utvecklingen. Det görs vid varje besök från och med nu.


Idag vecka 24 la sig magen exakt på normalkurvan, 23 cm.






Det finns en normalkurva som beskriver hur fostret växer under graviditeten, men det händer ofta att man inte följer kurvan exakt utan gör tillfälliga avsteg från den. Skillnaderna kan till exempel förklaras med att barnmorskor mäter lite olika, att barnet ändrat läge och att livmodern ändrat form. Om man vid mätning misstänker att barnet inte växer som det ska gör man fler undersökningar. Du kan då få gå på en viktskattning av barnet. Den utförs med ultraljud och ger en bättre bild av hur stort barnet är. (Källa)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0